Implantologie – Centrum voor Tandheelkunde Maarheeze – Maarheeze

Implantologie

In onze praktijk hebben we de mogelijkheid tot het plaatsen van implantaten. Zowel een klikgebit als solo implantaat.

Wat is implantologie?

Implantologie is het snelstgroeiende onderdeel van de tandheelkunde.  Als u één, meerdere of zelfs al uw tanden en kiezen mist en weer ongehinderd wilt kunnen praten, lachen en weer alles wilt eten waar u van houdt,dan zijn tandimplantaten de oplossing voor u.

Een tandimplantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst. Tandimplantaten zien er uit als een soort schroefje en zijn gemaakt van titanium, materiaal dat goed door het lichaam wordt geaccepteerd. Na verloop van tijd zal dit schroefje vastgroeien in het bot. Zodra het tandimplantaat vastgegroeid is, kan er een vervanging gemaakt worden voor de verloren tanden en of kiezen.

Min of meer bij toeval ontdekte professor Per-Ingvar Brånemark uit Zweden begin jaren 60 dat schroeven gemaakt van titanium, heel erg moeilijk uit het bot te verwijderen waren. Hij kwam toen op het idee om deze titanium schroeven te gebruiken als verankering voor gebitsprotheses en later ook voor enkele tanden en kiezen. De jaren daarna zijn de technieken verder ontwikkeld

Wanneer zijn tandimplantaten een goede oplossing?

Implantaten worden bij verschillende situaties toegepast:

 • Bij vervanging van een enkele tand zal er op het implantaat een kroon gemaakt worden
 • Bij vervanging van meerdere tanden zal er meestal een brug gemaakt worden maar het implantaat kan ook dienen als ondersteuning van een uitneembare constructie zoals een frameprothese
 • Bij vervanging van alle tanden in een kaak kan de opbouw bestaan uit een vaste brug of een uitneembare prothese ( klikgebit)  die verankerd wordt op de implantaten door middel van bijvoorbeeld drukknoppen of een steg-constructie

Wat is een klikgebit?

Een klikgebit, ook wel overkappingsprothese genoemd is een kunstgebit, dat op twee tot vier implantaten in uw onder- of bovenkaak wordt vastgeklikt. Een klikgebit zit stevig vast, maar is voor u als patiënt eenvoudig uitneembaar (b.v. om te reinigen). Door de stevige constructie kunt u weer voluit lachen en zorgeloos alles eten.
                                                              

Voor wie is een klikgebit?

In Nederland hebben meer dan 2 miljoen mensen een kunstgebit. Een kunstgebit kan verschillende klachten veroorzaken. Bij verlies van tanden of kiezen slinkt het kaakbot, waardoor een kunstgebit los kan gaan zitten. Hierdoor wordt kauwen en praten moeilijker en kan tandvlees geïrriteerd raken of pijn gaan doen. Het gevolg is dat mensen onzeker worden, niet meer voluit durven te lachen en niet meer uit eten durven gaan. Een klikgebit biedt de oplossing voor iedereen die niet langer met een loszittend of pijnlijk kunstgebit wil rondlopen. Met de huidige tandheelkundige technieken is dat ook niet meer nodig.

Vergoeding van een klikgebit door de zorgverzekering

Een klikgebit wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Voorwaarden zijn o.a. dat u volledig tandeloos bent, de kaak geslonken is of dat u reeds een gebitsprothese draagt. Wij zorgen voor het indienen van een aanvraag bij uw zorgverzekeraar. Wordt deze goedgekeurd, dan betaalt u een deel eigen risico (afhankelijk van uw zorgverzekering) en een verplichte eigen bijdrage van € 125,00 per kaakdeel*. Deze laatste kan mogelijk deels vergoed worden vanuit een aanvullende tandartsverzekering. Voor actuele informatie hierover adviseren wij u uw polis na te kijken en/of contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. * (m.u.v. de wettelijke bijdrage en uw eigen risico)

Voordelen klikgebit

  • U kunt weer zorgeloos lachen, praten en eten
  • U heeft weer een vrij gehemelte (niet in geval van gewone prothese in bovenkaak). Het proces van slinking van het kaakbot en het invallen van de wangen wordt voorkomen
  • Een klikgebit is zeer gemakkelijk te reinigen
  • Een klikgebit wordt vanuit de basisverzekering vergoed*
  • Wij verzorgen de aanvraag bij uw zorgverzekeraar

* (m.u.v. de wettelijke bijdrage en uw eigen risico)

Intakegesprek klikgebit

Draagt u al een kunstgebit, heeft u een kunstgebit nodig en/of bent u geïnteresseerd in een klikgebit? Dan nodigen wij u graag uit voor een intakegesprek. Deze afspraak is bedoeld om kennis te maken, uw wensen te inventariseren en de behandeling toe te lichten. Deze afspraak kan worden gemaakt bij een van onze implantologie assistenten.